Правилник о додјели награда

Правилник о додјели награда

Преузмите документ у ПДФ формату.

На основу члана 26. Статута Коморе доктора медицине Републике Српске, а сагласно приједлозима Комисије за признања и награде, Скупштина Коморе доктора медицине Републике Српске на сједници одржаној 06. јуна 2003. године д о н о с и,

ПРАВИЛНИК О ДОДЈЕЉИВАЊУ ГОДИШЊИХ НАГРАДА И ДРУГИХ ПРИЗНАЊА КОМОРЕ ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

I - ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.
Овим Правилником регулише се поступак и начин додјељивања годишњих награда и признања Коморе доктора медицине Републике Српске (у даљем тексту Комора) .

Члан 2.
Годишње награде Коморе представљају посебно дизајниране повеље са одговарајућим текстом. Признања Коморе су: повеље, плакете, дипломе и захвалнице.

II - ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ КОМОРЕ

Члан 3.
Годишње награде Коморе су:
1. ВЕЛИКИ ПЕЧАТ КОМОРЕ ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – додјељује се једна награда за дугогодишњи предани рад, стручни, педагошки, научни; којим се наставља традиција и вриједности струке у оквиру Коморе.
2. ХИПОКРАТОВО ПРИЗНАЊЕ – Награда за животно дјело – додјељује се: доктору медицине, за врхунске резултате у дугогодишњем раду.
3. НАГРАДА ЗА НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ РАД – додјељује се активним члановима Коморе и то за изузетне резултате постигнуте у области научно-истраживачке дјелатности, као и за објављене публикације у страним часописима.
4. НАГРАДА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНЕ СЛУЖБЕ – додјељује се активним члановима Коморе, за врхунске успјехе у практичној примјени нових медицинских достигнућа, за изванредне успјехе у организацији и спровођењу здравствене заштите, као и стручном усавршавању здравствених радника.
5. НАГРАДА ЗА ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ – додјељује се активним члановима Коморе, за изузетну организацију редовне здравствене контроле, као и постигнут успјех у превенцији нарушавања здравља становништва.
6. ПОСЕБНЕ НАГРАДЕ ПО ОДЛУЦИ СКУПШТИНЕ КОМОРЕ ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Члан 4.
Годишње награде додјељују се и најбољим дипломираним студентима, медицинског факултета у Бањој Луци и Србињу.
У додјељивању ове награде може се предвидјети стимулативни новчани износ, као дио награде за постигнути успјех.

Члан 5.
Награде за најбоље дипломиране студенте, додјељују се кандидатима са најбољом просјечном оцјеном у протеклој календарској-школској години.

Члан 6.
Награде Коморе додјељују се сваке године, на свечаној Скупштини коморе доктора медицине Републике Српске.
Награде се додјељују за изузетне резултате, постигнуте у протеклој години, са изузетком награда: Велики печат Коморе доктора медицине и Хипократово признање.

Члан 7.
Коначну одлуку о додјељивању годишњих награда, доноси Извршни одбор Коморе доктора медицине Републике Српске, на својој сједници, уз приједлог и образложење Комисије за признања и награде.

Члан 8.
Иста годишња награда Коморе може бити додјељена истом добитнику само једном у животу.

Члан 9.
Право предлагања за награде Коморе имају чланови Скупштине коморе као представници подружница доктора медицине своје регије, а за студенте факултети на којем су дипломирали.

Члан 10.
Приједлози за награде требају бити писмено образложени са потребном документацијом, да олакшају и убрзају рад комисије.

Члан 11.
Образложени приједлози за награде достављају се у Стручну службу Коморе у току године, а најкасније до 10. септембра календарске године за коју се награда додјељује.

Члан 12.
Састав и мандат Комисије за признања и награде одређен је Статутом Коморе, а чланови исте Комисије могу бити бирани максимално у два мандата.

Члан 13.
Рад у Комисији се обавља као почасна дужност, те није плаћен.

Члан 14.
Комисија ради у сједницама, самостално разматра све приспјеле приједлоге и на основу документације предлаже Извршном одбору коморе доктора медицине Републике Српске, потенцијалне кандидате.

Члан 15.
Одлука о додјељивању награда Коморе може се објавити у дневној штампи и осталим средствима информисања.
Награде се уручују на Свечаној скупштини Коморе доктора медицине Републике Српске.
Награде уручују добитницима Предсједник коморе доктора медицине Републике Српске и Предсједник Комисије за признања и награде.

Члан 16.
Изглед Повеље која се додјељује награђенима је пригодан, а по квалитету израде адекватан је значају ових награда.
У техничкој и естетској обради треба садржавати : натпис Комора доктора медицине Републике Српске, датум и година оснивања Коморе (09. јун 2001.год.)

III - ПРИЗНАЊА КОМОРЕ ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ

Члан 17.
Повеље, плакете, дипломе и захвалнице као и друга признања, по одлуци Скуп-штине Коморе, додјељују се за постигнуте резултате на остваривању циљева и задатака Коморе.

Члан 18.
Комора додјељује признања из члана 17. овог Правилника истакнутим члановима Коморе, као и донаторима, спонзорима, здравственим и фармацеутским устано-вама.

Члан 19.
ПОВЕЉА се додјељује за изузетне резултате и то у дужем периоду, на унапређењу медицинске науке и струке, као и остваривању циљева и задатака Коморе.

Члан 20.
ПЛАКЕТА се додјељује за значајан допринос у остваривању циљева и задатака Коморе, као и значајне резултате на унапређењу медицинске науке и струке.

Члан 21.
ДИПЛОМА се додјељује члановима Коморе и другим лицима и организацијама који су се истакли у раду Коморе.

Члан 22.
ЗАХВАЛНИЦА се додјељује појединцима-организацијама који су активно радили на извршавању одређених циљева и задатака Коморе.

Члан 23.
Признања се додјељују активним члановима Коморе, који посједују лиценце ове Коморе и измирују све обавезе према Комори.

Члан 24.
Исто признање се може додјелити једном лицу само једном.

Члан 25.
Образложене приједлоге за признања, Комисија је дужна доставити у Стручну службу Коморе до 10. октобра календарске године за коју се додјељују признања и награде.

Члан 26.
Административне, правне и техничке послове за Комисију за признања и награде, обавља Стручна служба Коморе.

Члан 27.
Овај Правилник ступа на снагу даном доношења.

Предсједник
Коморе доктора медицине Републике Српске
Доц. др Александар М. Лазаревић

Број: 08/2003
Датум: 06. јун 2003. године.

Log in