Правилник о стипендирању

Правилник о стипендирању

Преузмите документ у ПДФ формату.

На основу члана 5. Закона о здравственим коморама и на основу члана 26. Статута Коморе доктора медицине Републике Српске, а сагласно са приједлозима Комисије за примјену прописа, Скупштина Коморе доктора медицине Републике Српске на сједници одржаној 26.11.2010. године д о н о с и ,

П Р А В И Л Н И К
О УТВРЂИВАЊУ УСЛОВА И ДОДЈЕЉИВАЊУ СТИПЕНДИЈА И ПОМОЋИ ЧЛАНОВИМА ПОРОДИЦЕ ПРЕМИНУЛИХ ДОКТОРА, ЧЛАНОВА КОМОРЕ ДОКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.
Овим Правилником регулишу се услови стипендирања ученика и студената, дјеце преминулих доктора ,чланова Коморе доктора медицине Републике Српске (у даљем тексту Комора), као и други видови помоћи њиховим породицама …

Члан 2.
Ученици и студенти ће се финансирати из посебног фонда, намјењеног за случај социјалне и друге угрожености. Средствима фонда ће управљати чланови Коморе и Извршни одбор Коморе.

Члан 3.
Право на стипендију могу остварити:
– ученици и студенти, дјеца преминулих колега доктора медицине РС

Члан 4.
Услови које морају да испуне кандидати су:
- да су дјеца доктора који су у тренутку смрти били чланови Коморе
- да не остварују стипендију од другог даваоца стипендије
- да ученици и студенти имају статус редовног ђака односно студента, што ће и доказати потврдом установе коју похађа.

Члан 5.
За редовне ученике средњих школа предвиђена је стипендија у износу једне најниже цијене рада, а за редовне студенте стипендија у износу двије најниже цијене рада.

Члан 6.
Стипендију неће изгубити кандидати, ако из оправданих разлога нису уписали наредну годину студија, због оправданих разлога:
- смрт ужег члана породице
- болести

Члан 7.
Помоћ се може пружити из именованог фонда и обољелим колегама, обољелим члановима њихове породице, као и колегама који су се нашли у тешком имовном стању из оправданих разлога,а због посебних околности.

Члан 8.
Комора ће помоћи и стипендирање специјализација и субспецијализација дјеце преминулих колега.

Члан 9.
Корисник именованих права, који је остварио примања по овом правилнику дужан је надокнадити штету, односно вратити примљени износ у складу са прописима о облигационим односима ако је:
1. на основу неистинитих и нетачних података остварио примања на која није имао право, а за које је знао или је требао знати да су неистинити, односно нетачни.
2. остварио примања, а није пријавио промјену која утиче на губитак или обим права ,а знао је или је требао знати за ту промјену.

Члан 10.
Право на поврат исплаћених износа, новчаних и других давања , има орган који је обезбједио средства, односно Комора доктора медицине РС..

Члан 11.
Овај Правилник ступа на снагу даном доношења.

Број: 440-02
Датум: 26.11.2010.

Предсједник
Коморе доктора медицине Републике Српске
Доц. др Момчило Биуковић

Log in